Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27396
post-template-default,single,single-post,postid-27396,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

FOTOĞRAFLARLA DOLU BİR ÖMÜR: ARA GÜLER

Dünyanın dört bir yanında yüzlerce sergisi açılan, onlarca kitabı yayımlanan, Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisi olarak kabul edilen fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Ara Güler, kendi stilinde çektiği kent fotoğrafları ve dünyaca ünlü isimlerle gerçekleştirdiği fotoğraf çekimleri ile sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın kültürel mirasına zengin bir hazine bıraktı. Fotoğrafları ile 1950’lerin, 60’ların, 70’lerin İstanbul’unu olduğu gibi koruyan ve “Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim.” diyen İstanbul’un Gözü lakaplı Ara Güler’i vefatının yıl dönümünde hatırlamak istedik.

1#

16 Ağustos 1928’de İstanbul’da dünyaya gelen Ara Güler, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olsa da içindeki sanat coşkusuyla lise çağında Muhsin Ertuğrul’dan tiyatro dersleri almaya başlar. Çeşitli film stüdyolarında çalışıp sinema sektörünün her alanında kendini yetiştirmeyi başaran Güler’in çok yönlülüğü daha o yaşlarda belirgindir. İlk meslek hayatına yerel bir gazetede muhabir olarak başlayan Güler’in yolu, daha sonra dünyanın en önemli isimleri ile kesişecektir.

2#

Fotoğraf makinesini elinden hiç düşürmeyen Ara Güler, henüz 20’li yaşlarında dünyanın en önemli ajans ve kişileri ile çalışmaya başlar. 1953’te fotoğrafın duayen ismi Fransız Henri Cartier-Bresson ile tanışan Güler, Paris Magnum Ajansının kadrosunda yer alır ve 26 yaşındayken Hayat dergisinin fotoğraf bölüm şefi görevine getirilir. 30’lu yaşlarında Fransa’da haftalık yayımlanan Paris-Match, Alman Der Stern ve Amerikan Life ve Time dergilerinin foto-muhabirliğini yapmaya başlayan Güler’in kariyeri, Birleşik Krallık’ta yayımlanan “Photography Annual Antolojisi”nin onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri ilan etmesiyle zirveye ulaşır.

3#

Bugüne kadar çok az fotoğrafçının sahip olduğu “Master of Lecia” ünvanını 1962 senesinde kazanan Ara Güler’in çektiği fotoğraflar dünyanın en önemli yayınlarında yer alır. Dönemin pek çok ünlü ismi ile röportaj ve fotoğraf çekimi gerçekleştiren Güler’in koleksiyonunda; Picasso, Salvador Dali, Winston Churchill, Ansel Adams, Indra Gandi, İsmet İnönü, John Berger, Sophia Loren, Federico Fellini, Bertrand Russel, Alfred Hitchcock gibi isimlerin fotoğrafı yer alır. Picasso ile yaptığı röportajın ise çok ayrı bir yeri vardır. Ünlü ressam prensip olarak fotoğrafçılara görüntü vermeyip gazetecilerle röportaj yapmazken, Ara Güler ile çalışmayı kabul eder ve sohbetinden çok keyif aldığı Güler’in bir de resmini yaparak kendisine hediye eder. Picasso’nun Türkiye’deki tek eseri Güler’in arşivinde bulunmaktadır.

4#

Hayatı boyunca iki milyondan fazla fotoğraf çeken Ara Güler’in fotoğraflarının büyük bir bölümü Paris’te Ulusal Kitaplık’ta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde ve Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda, Almanya’da ise Köln’de Das Imaginaire Photo-Museum’da bulunmaktadır. Çektiği portrelerin yanı sıra kentlerin sıra dışı manzaralarını da fotoğraflayan sanatçının vefatından iki ay önce İstanbul Şişli’de kendi ismini taşıyan “Ara Güler Müzesi” ziyarete açılmış ve eserleri gelecek nesillere aktarılmıştır. Her fırsatta mesleğinin fotoğraf sanatçılığı değil, fotoğraf muhabirliği olduğunu belirten Güler, 17 Ekim 2018’te kalp yetmezliğinden dolayı hayata veda etmiştir.

 953 okunma

Derya Ülkar